Siyez Buğdayı Nedir Siyez Buğdayının Faydaları Nelerdir

Siyez doğal bir buğday türüdür. Yerli bir tohum olup, Bu toprakların ürünüdür. Geçmişi en az 10 bin yıl önceye dayanan siyez buğdayı günümüz buğdayının atası denilmektedir. Siyez buğdayı faydaları, çeşitleri ve kullanım alanlarının neler olduğunu sizler için araştırdık.

Siyez  binlerce yıl önce de kullanıldığını yapılan kazılarla gün yüzüne çıkmıştır. Hititler ve Frigler tarafından  tarımı yapılmış olan Siyez buğdayına verilen ilk isim Hititçe bir kelime olan 'zız'  olduğu belirlenmiştir. Daha sonraki dönemlerde 'Siyez ‘ve  ‘Kaplıca ‘  olarak adlandırılmıştır.

 

Siyez buğdayının en belirgin ve diğer buğdaylardan ayırt edici özelliği   nedir diye bakacak olursak;

1) Genetik yapısı ile oynanmamış  olması

2) Hibrit  tohum olmayışı ve

3) Yerli tohum oluşudur.

 

Siyez unundan ekmek yapımı tarifi 

http://blog.sifaniyetine.com/siyez-bugday-unu-ile-ekmek-tarifi.html

Siyez, genetiği bozulmamış en doğal buğday türü olarak biliniyor. Kastamonu da yetiştirilen siyez buğdayı, 14 kromozom sayısıyla genetik olarak dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak tanınmaktadır. Geçmişi yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan ve dağlık arazilerde yetiştirilen siyez buğdayı, günümüz buğdayının atası kabul ediliyor.

Türkiye’de ağırlıklı olarak Kastamonu yöremizde yetişen Siyez Buğday’ı; siyez bulguru, siyez buğdayı makarna,  siyez buğday ezmesi ve  siyez unu haline getirilmektedir.

 

Kastamonu üniversitesinden Siyez buğdayı için  yapılan açıklamada"Bilimsel çalışmalarda glisemik indeksinin (karbonhidratların kandaki glukoz düzeylerine olan etkisini ölçme sistemi) çok düşük, protein, lif değerlerinin ise çok yüksek olduğu belirlendi. 'Antioksidan' dediğimiz yaşlanmayı ve kanseri engelleyen içeriklerden bahseden oldukça fazla yabancı yayınlar var’’ belirtilmektedir.


Siyez buğdayının faydaları?

  • Siyez posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıda olduğundan dolayı sindirimi kolaylaştırır.
  • Yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Bozulmaz ve küf yapmaz.
  • Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.
  • İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir.
  • Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir ve Kolesterol içermemektedir.
  • Glisemik endeksi insanlara en uygun gıdaların başında gelmektedir.
  • hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit, bulgurun sahip olduğu pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda bulunmamaktadır.
  • Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, sindirim sistemini rahatlatır. Radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulan ürünlerdendir.

  Siyez buğdayı  unu , siyez buğday ezmezi, siyez bulguru, siyez buğdayı makarna  çeşitleri ile  piyasalarda bulabileceğiniz  ve  atalarımızdan yadigar tohumumuza sahip çıkmalıyız.

 

2 Yorum

  1. Dilek Kıroğlu

    Marka öneriniz var mı?

    • sifaniyetine

      Dilek hanım merhaba blog yazımızın içerisinde ürünlerin tanıtımını bulabilirsiniz. Ayrıca www.sifaniyetine.com adresinden sizler için seçtiğimiz ürünlere de ulaşabilirsiniz.Teşekkür ederiz.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*