Zeytinyağı Hakkında

Democratus'a göre bir kişi sadece zeytinyağı ve bal yiyerek 100 yaşına kadar yaşayabilirmiş. Zeytinyağı sağlığımıza verebileceğimiz en faydalı besindir.

Zeytinyağının vücudumuza faydaları ?

Zengin bir şifa deposudur. Hipokrat 2500 yıl önce birçok rahatsızlık için zeytinyağını önermiştir. Zeytinyağı içerisinde A, D, E ve K vitaminlerini barındırdığı kadar ; OMEGA 3 ve OMEGA 6 gibi çok önemli ve faydalı asitleri de içermektedir. Ege ve Akdenizde zeytinyağı tam 4000 yıldır sağlık iksiri olarak kullanılmaktadır.


Zeytinyağı yağların arasında en kolay sindirilenidir. Önemli vitaminlerin emilmesine yardımcı olur. ''Prostatlangdin'' denilen ve insan hücrelerinde bulunan, vücudun kendini yenilemesinde önemli yeri olan bir maddenin üretimini sağlar. Sürekli alınması gereken bir yağ asididir.
Zeytinyağı antioksidan, vitamin ve polifenol bakımından zengindir. Polifenoller kalp damar hastalıkları riskini azalttığı gibi tansiyonu da düşürmektedir. Bu yüzden zeytinyağı yaşlanmayı geciktirmek isteyenler için temel kaynaktır aslında. Bu da bedenimize verebileceğimiz en güzel hediyelerden biridir.
Yurdumuzda başta Ege ve Akdeniz bölgelerimizde ekonomimizin baştacı olan zeytinyağı sadece ekonomiye değil insana da can katıyor. Bu lezzetli altın rengi sıvının yararları saymakla bitmiyor ;


• Kan temizleyici;  Aç karnına çiğ zeytinyağı tüketmek, kanı temizler ve cildi güzelleştirir,
• Göz sağlığı; İçinde A vitamini barındırdığı için gözlerimize faydalıdır.
• Böbrek taşı ve Kum; Yarım çay bardağı zeytinyağına limon sıkıp aç karnına içildiğinde böbrek taşı ve kum dökmek çok daha hızlı ve eziyetsiz olabiliyor.
• Cilt bakımı ve temizliği; Zeytinyağı ile ovulan cilt parlaklaşır, içine zambak yağı karıştırıp yüze sürülüp biraz bekleyip duruladıktan sonra cildinizdeki canlılığa inanamayacaksınız.
• Kanser; İçeriğindeki E vitamini kansere karşı koruyucu görev yapmaktadır.
• Bağırsak güçlendirici; Hemen hemen tüm yağlar bağırsakları zayıflatırken zetinyağı güçlendirir.
• Zehirlenmeye karşı; Zeytinyağ ile pişirilen yemeklerde gıda zehirlenmesi önemli ölçüde düşer,
• Romatizma; Zeytinyağı, palensek yağı ile karıştırılıp ağrılı bölgeye sürüldüğünde ağrıların hafiflediği görülür.
• Yanıklara karşı; Balmumu eritilip içinde zeytinyağı dökülür ve soğumaya bırakılır: Bu karışım hafif yanıklarda iyi sonuç verir.
• Hazım kolaylaştırıcı; Yemeklerde diğer yağlar yerine saf zeytinyağı tüketmek hazmı kolaylaştırır.
• Beyin gelişimi; Çiğ zeytinyağı beyin hücrelerinin gelişimini ve korunmasını sağlar
• Karın ağrısı; Saf zeytinyağı az miktar sıcak su ile karıştırılıp içilirse karın ağrısını önler
• Saç bakımı; Zeytinyağı, çörekotu yağı ile karıştırılıp saç diplerine masaj yaparak uygulanıp biraz bekledikten sonra bitkisel özlü doğal bir şampuanla yıkanırsa mükemmel bir bakım yapılmış olur.
• Kaşıntı,egzama; Zeytinyağı ile kına karıştırılıp krem kıvamına getiriliyor ve bu karışım kaşıntılı yerlere sürülürse birhayli rahatlama sağlandığı gözlemlenir
• Mide Ülseri; Sirke ile karıştırılan zeytinyağı aç karnına bir diş sarımsak yendikten sonra üzerine içilirse mide yaralarının iyileşmesinde ciddi anlamda fayda sağlar.
• Karaciğer; Aç karnına tüketilen zeytinyağı karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Özellikle zeytinyağlı enginar karaciğerin en büyük dostudur.
• Soğuk Algınlığı ; Soğuk algınlığına karşın zeytinyağı formülü çok uzun yıllara dayanmaktadır. Şifa niyetine Formül1; Zeytinyağı ve 3-4 sarımsak dövülmüş sarımsak karışımı, Formül2; 3,4 kaşık limon, bir bardak bal, yarım bardak zeytinyağı bir tencere de hafif ateşte 5 dk ısıtılır, her iki saatte bir birer kaşık alınır.
• Hamilelikte ; Zeytinyağı gebeliklerde ve bebek bakımlarında da en önemli bir şifadır. İyi beslenme sorunsuz bir gebelik geçirmek ve sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için altın bir kuraldır. E vitamini bakımından zengin olan sızma zeytinyağının gebelik öncesi ve sonrasında çok yararlı olduğu bilinmektedir. Çok şaşırtıcı olan bir gerçek de sızma zeytinyağının içerisinde bulunan yağlar ile anne sütünde bulunan yağların birbirlerine benzemesidir. Zeytinyağındaki A vitamini yüksek orandaki oleik asitle birlikte kemik gelişimine, kalsiyum ve diğer minerallerin vücuda alınmasına yardımcı olur. 
 
Zeytinyağı ile Kızartma Yapılabilirmi ?

Zeytinyağının kızartmaya en uygun yağ olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Yüksek ısıya daha dayanıklı olduğundan her türlü besin kızartma işleminde diğer yağlara oranla daha sağlıklı kızartmalar yapılır. Isı alan yağlar değişime uğrar. Zeytinyağı 210-240 derecede, tereyağ 110 derecede, ayçiçek yağı 170 derecede özelliğini kaybeder ve zararlı hale dönüşür. Kızartmaların genellikle 140-180 derece sıcaklıklara ulaşan yağlarda yapılmaktadır.
 
Doğal Zeytinyağı nasıl anlaşılır?

İyi bir zeytinyağının 3 önemli kriteri bulunur.
• Aroması ; Kokladığınız zaman tekrar tekrar koklama isteği oluşturmalıdır. Mis gibi zeytin kokmalı ve eğer gerçekten soğuk sıkım yağ ise Çimen kokusunuda vermelidir.
• Yakıcılığı ; Yutulurken boğazda yakıcılık hissedilebilir. Bu , yağı değerli kılan fenollerin hala canlı ve var olduğunun göstergesidir.
• Burukluğu ; Tadımda zeytine özgü burukluğun hissedilmesi gereklidir.
 
Tatil yolculuklarında yol kenarında görülen ucuz zeytinyağlarından alalabilirmiyiz ?
Bu tarz zeytinyağların karışım olmaları ve stoklarda bekletilip nefasetlerini kaybetmiş olmaları büyük olasıdır. Zeytinyağı pet şişede ve güneşli ortamda bozulup aromasını kaybeder. Bazılarımız ''Zeytinyağı kokuyor, yemeklerde kullanamıyorum'' diye söyledikleri yağlar bu nefasetini kaybetmiş ve ağırlaşmış zeytinyağlarıdır.
 
Zeytinyağı Soğukta Donarmı ?

Saf zeytinyağı buzdolabına girince donar. Bu durum yağın faydasını azaltmaz. Oda sıcaklığında eski berrak haline geri döner. Güneş almayan serin bir yerde saklanması yeterlidir. Buzdolabına konmasına gerek yoktur.
 

Zeytinyağı nasıl saklanır ?

İyi bir zeytinyağı güneş ışığı almayan ortamlarda ve mümkün olduğunca hava ile temazsız saklanırsa en az iki yıl özelliğini kaybetmez. Zeytinyağının en büyük düşmanları hava, ısı ve ışıktır. Hava, zeytinyağına kokusunu, tadını ve rengini veren ancak yağda ve suda eriyen maddelerle, insan sağlığına yararları ispatlanmış antioksidan maddelerini okside eder. Isı ve Işıkta bu oksidasyonu hızlandırır.  


Zeytinyağının Asitlik Derecesi Ne Demektir ?

Zeytinyağı, gliserin ve oleik asit maddelerinden oluşmuştur. Bu karışımda Oleik asit Gliserin içinde tümüyle karışmaz. Bir kısmı serbest kalır. Serbest kalan oleik asit miktarı az olursa yağ güzel ve lezzetli olur. Eğer asit miktarı fazla ise zeytinyağında acılık oluşur. 0,8 Asitlik zeytinyağı demek 100 gr zeytinyağında 0,8 gr serbest oleik asit bulunan zeytinyağı demektir.
 

Zeyinyağının Tadını Etkileyen Faktörler Nelerdir ?

Lezzetli, güzel ve hoş kokuya sahip zeytinyağının tadı, kişiden kişiye farklılık gösterir. Kimisi aroması kuvvetli olanı kimisi asit oranı yüksek olanı tercih ederken kimiside güzel kokulu olanı beğenir. Zeytinyağının tadını etkileyen faktörler şöyle sıralanabilir ;
• Kullanılan zeytinin cinsi
• Zeytin ağacının yetiştiği bölge ve toprak özellikleri
• Zeytin ağacının yetiştiği bölgedeki hava koşulları
• Zeytinin olgunluk derecesi
• Toplama zamanı ve şekli
• Toplama ve Sıkma arasındaki süre ve Sıkma tekniği
• Paketleme, depolama ve saklama yöntemleri
 

En ideal Zeytinyağı Nasıl Üretilir ?

1. Zeytinler makine ile toplanılmalı,
2. Zeytinlere uygun yaygının üzerine konulmalı,
3. Fabrikaya geldiğinde her tarafı hava alan gıdaya uygun delikli kasalara konulmalı,
4. Çift yıkama yapılmalı,
5. En kısa sürede üretime alınmalı,
6. 2 fazlı makinalarda işlenmeli, tecrübeli çok iyi bir makinist marifeti ile sıkıma alınmalı,
7. Kesinlikle enzim kullanılmamalı,
8. Kırıcıdan su verilmemeli,
9. Kesinlikle 26 derecede soğuk sıkım yöntemiyle sıkılmalı,
10. Hiç hava almadan el değmeden sertifikalı paslanmaz çelik tanklara konulmalı, tankların bulunduğu yer karanlık bir yer olmalı, çatısı zemini duvarları 50 dansite 4 cm kalınlığında izelasyonlu bir mekan olmalı. Yaz, kış 18 ile 22 derece arasında muhafaza edilmeli. Nem cihazı ile kontrol edilmeli.
11. Tankta bekleme süresini beklemeli posası altına çöktükten sonra, uluslararası sertifikalı toprak filtreden geçirilmeli. Toprak filtreden sonra yine uluslararası kalite belgeli kağıt filtreden geçirilmeli. Yine otomatik dolum tesisi vasıtası ile cam şişelere ve uluslararası belgeli 1 lt , 2 lt , 5 lt  v.s tenekelere konmalı. Kesinlikle plastik ve pet şişelere konmamalı. Dolum yapıldıktan sonra dopel graft 170 gr kalınlığında kolilere konmalıdır.  Bu koliler yine güneş ve gün ışığı almayan depolardan sevkiyat yapılmalı.
12. Lokantalar, kebapçılar, pastaneler, baklavacılar kısacası her kullanan bu kolileri karanlık bir yerde, rutubetsiz bir ortamda muhafaza etmeli.
13. Evlerimize giren bu cam şişe ve tenekeleri mutlaka karanlık bir yerde muhafaza etmeli. Kullanılırken çok seri bir şekilde ağzı açılıp tekrar beklemeden kapatılmalı.
14. Bu güzelliklere ve bu kurallara uyularak elde edilen zeytinyağı, erken hasat soğuk sıkım tamamen doğal natürel sızma zeytinyağı yeni doğmuş bebeğimizden 100 yaşına kadar insan sağlının vazgeçilmez şifa kaynağıdır.

 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*