Yorgunluk daima yorgun olmamızın nedenleri

Uykusuzluk enerjinizin kaybetmenizin tek nedeni değildir. Yaptığınız yada yapmadığınız ufak şeyler sizin hem zihinsel hemde fiziksel olarak tüketir.Bu yazımızda uzmanlarında ortak görüşü olan kendimizi yorgun hissettiren kötü alışkanlıklarınızın neler olduğuna ve yorgunluğa karşı basit yaşam tarzlarının neler olduğuna değineceğiz.

          Daima yorgun olmamızın nedenleri ;

  • Egzersiz yapmamak enerjinizi sizden alır. Düzenli ve hafif egzersizler kuvveti ve dayanıklılığı artırır, kardiyovasküler sistemin daha verimli çalışmasını sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca dokulara oksijen ve besin sağlar.Bir daha ki sefere yataktan kalkınca ya da kanepeye oturmadan öncehafif bir egzersizyapın ya da yürüyüşe gidin. İnanın pişman olmayacaksınız.

  • Susuzluk, susuz kalmak.. En az %2 lik bir sıvı kaybı bile enerjinizialıp götürür.Susuzluk kan hacminde azalmaya sebep olur ve kanı yoğunlaştırır , bu durum isekalbin pompalamasını daha az verimli hale getirir ve oksijeninbesin kaslarına ve organlaraulaşma hızını azaltır.Normal sıvı ihtiyacınızı basitçe ölçmek  için; kilonuzu 32 gramla çarpın. Sonuç size özel ihtiyacınız olan litre cinsinden su  miktarını verecektir.

  • Demir eksikliği sizi halsiz, sinirli, odaksız hale getirebilir. Demirsizlik sizi yorgun yapacaktır.Çünkü kaslara ve hücrelere daha az oksijen gidecektir.Demir alımını artırmak için; yağsız  et, fasulye, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık , pekmez ve fıstık ezmesi  gibi  besinleri yüksek C vitamini ile tüketmek gerekir. Çünkü C vitamini demir emilimini artırır) .Ciddi demir eksikliği varsa altta yatan bazı sağlık sorunları olabileceği için doktora başvurmanız gerekmektedir.

  • Mükemmellik , kabul etmek gerekir ki gerekenden fazla ve uzun  çalışmak sizi imkansız kılar. Gerçekçi olmayan erişilemeyen hedefler koymanıza iter ve sonunda tatminsizlik baş gösterir. Porejelerinizde/ işlerinizde   kendiniz için zaman/ süre  sınırı koyun ve buna itaat edin. Zamanla ekstra zamanın işinizi bitirmek için gerçekten ihtiyaç olmadığını anlayacaksınız.

 

  • Kahvaltı öğününü atlamak. Uykudayken gece yediğiniz besini  vücut yakararak,   kan ve oksijen akımını sağlar. Böylece sabah kalktığınızda kahvaltı yaptığınız da vücuda yakıt ikmali yapmış olursunuz. Kahvaltıyı atlarsanız halsiz kalırsınız.

 

  • Şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler tüketmek; bu durumun vücudunuzun glisemik endeksini artırır (GI). İnsulin direnciniz bozulur bu durumda gün içinde acıkma ataklarına, tatlıçekme, yemeksonrası uyku gelmesi, halsizlik,yorgunluk gibi belirtiler verir. Karbonhidrat ve şekerli besinlerden uzak durarak tahıllı ve meyve sebzeli  besinler tüketmeniz gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*