Sebze ve Meyve Tozları Kuruları Faydaları ve Kullanım Alanları

Sağlıklı bir yaşam için sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin önemi tartışılmaz.Günümüz yoğun temposu ve koşuşturmacasında beslenmemize yeterince özen ve önem veremediğimiz de bir gerçek. İşte tam bu noktada tamamen doğal yöntemlerle , hijyenik ortamlarda temizlenip, fırınlanıp kurutulan ve/veya toz haline getirilen sebze ve meyveler imdadımıza yetişmektedir. Kurutulan meyve ve sebzelerin vitaminlerine, minerallerine, aromasına ve antioksidan özelliklerine zarar gelmeden sadece “suyundan” ayrıştırılıp kurutulur. Meyve ve sebzeler içlerindeki su ve nemden dolayı uzun süre saklanamazlar. Çünkü su, besinleri bozan canlıların üremesi için uygun ortam yaratır. Bu zararlı ortamın yok edilmesi gıdaların bileşimindeki fazla suyun uçurulması yani kurutulmasıyla mümkündür.

Sebze ve Meyve tozları ve kuruları ‘nın faydaları ;

Sebze ve meyve  tozları  ve kuruları ile oluşan gıdaları  saklamak ve tüketmek daha kolay olduğu gibi kullanım alanlarıda daha geniştir. Besin/Kalori değerleri aynı miktarlarda yenilen yaş meyve ve sebzelerinkinden daha yüksektir.  Sebze ve meyve tozları gıda maddesinden nemin uzaklaştırılmasıyla elde edilir. Yöntemi insanlık tarihi kadar eskiye dayanır. Kurutma işlemi ile ürünün içindeki nemde mikrobiyal gelişmenin önüne geçilmiş olur. Tat, koku ve besin değeri gibi özelliklerin bazı şartlar altında bozulmasını sağlayan ürün içindeki nem miktarı üründen uzaklaştırılınca tüm bu değerler korunmuş olur. Özellikle ara öğünler sırasında sağlıklı doğal atıştırmalık olarak kullanılabilirler. Kurutulmuş sebzelerden yapılan çorba ve yemeklerin tadına doyum olmaz. Kurutulmuş gıdalar aynı orandaki taze hallerinden daha çok lif içermektedirler.

 

Bu tür gıdalardan birkaç örnek vermek gerekirse;

Domates Tozunun Faydaları;

  • Domates içerisinde demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri ve A,B,C vitaminlerini bulunduran oldukça faydalı bir besindir.

  • Kanser ve kalp hastalıklarına karşı korur,

  • C vitamini yönünden zengin olan domates bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve grip benzeri virütik hastalıklara karşı korur.

Elma Kurusunun Faydaları;

  • Nefes darlığı, astım ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir.

  • İçerdiği zengin lif sayesinde bağırsakları temizler

 

Sebze ve Meyve Tozları ve  Kuruları ‘nın Kullanım alanları;

  • Yer tür yemek çeşidindebaharat, tatlandırıcı ve renk verici olarak ,

  • Tatlı, pasta,poğaça, kek, krep, ekmek, kurabiye ve çikolata yapımında

  • Zeytinyağlı yemeklerde,

  • Bebek mamalarında,

  • Evde hazırlayacağınız soğuk ve sıcak içeceklerde kullanabilirsiniz.

,

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*