Siyez Unu Nedir - Ne İşe Yarar - Siyez Unu Tarif - Sifaniyetine

Siyez, genetiği bozulmamış en doğal buğday türü olup, günümüz buğdayının atası olarak kabul ediliyor. Siyez buğdayından sağlıklı yemekler hazırlarken, Siyez unundan bir çok lezzetli hamur işleri yapılıyor. Siyez unlu ekmek, siyez unlu poğaca en çok tercih edilen tarifler arasında. Bu yazımızda siyez unu nedir, siyez unu tariflerini bulacaksınız.

Siyez unu nedir? 

Siyez tarihdeki ilk ekili tahıl türlerinden biridir.Siyez buğday unu, 14 kromozom sayısıyla genetik olarak dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak tanınmaktadır. Geçmişi yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan ve dağlık arazilerde yetiştirilir.Günümüzde siyez buğdayı Kastomunu yöresinde genetiği değişitirilmeden yetiştirilmektdir.Tek başakçıklı olması ve sıkı kavuz yapısı itibarı zararlılara dayanıklı bir tahıldır.

Siyez buğdayı ne işe yarar?

Siyez buğdayının genetiği değiştirilmemiştir. Modern çağımızın buğdaylarına nazaran karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir. Yüksek sarı lutein oranına sahiptir.Posa ve lif bakımından zengindir. Yağ oranı düşüktür.

Siyez unu glutensiz mi? Ata tohumlarımızdan olan buğday tanalerinde gluten az  ve glisemik indeksi düşük tahıl çeşidiridir.Siyez unlu ekmek sizi daha uzun süre tok tutacaktır. 

Siyez unu nasıl tüketilir? 

Moder unun kullanıldığı her tür yemekte siyez ununu, siyez buğdayını  kullanabilirsiniz. Siyez unu ile hamur işleri ve ekmek ; Siyez bulguru ile pilavlar, çorbalar hazırlayabilir sevdiklerinize sağlıklı ve lezzetli sofralar sunabilirsiniz.

Siyez unlu poğaça tarifi;

Malzemeler 

1 adet yumurta
1 bardak yogurt
1 bardak zeytinyağ
yarımçay kaşığı karbonta
1 miktar tuz
2 bardak siyez unu

İç malzemeleri 
lor peynir, maydonoz ve badem

Hazırlanışı; sıvı malzemeleri iyice çırpıyoruz, karbonat ve unu sırasıyla ekliyip yoguruyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece sıcaklığından 10 ile 20 dk arası üzeri çatlayana kadar pişirebilirsiniz.Afiyet olsun

Siyez unlu ekmek tarifi;

Siyez unundan hazırlanan ekmek tok tutar.

Malzemeler
2 su bardağı buğday unu 
1 su bardağı siyez unu  
1 tatlı kaşığı tuz
yarım peket yaş maya 
1,5 su bardağı ılık su 
yarım çay bardağı zeytinyağ


Hazırlanışı
unları ekleyerek tuz ve ılık suda eritilmiş yaş maya ile birlikte yoğuruyoruz, arada zeytinyağ ekleyerek yogurmayı kolaylaştırıyoruz.

30 dk. hamuru dinlenmeye bırakıyoruz.Ardından hamuru katlaya katlaya 5 dk daha toparlıyoruz. Orta boy tencereye ıslatılmış yağlı kağıda hamurumuzu yerleştiriyoruz.
30 dk daha bekliyoruz.
Üzerine un serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında ağzı kapatılarak 20 dk pişiyor.Fırının içine sıcağa dayanıklı bir kapta su koyuyoruz.
Kapağını açıp üzeri kızarması için 15 dk fırında bekletiyoruz.
Afiyet olsun