Şifalı Otlar ve Bitkiler

Şifalı otlar ve bitkiler doğru teknik ve ölçülerle kullanıldığı zaman insanlara şifa vermektedir. Eski çağlar boyunca şifalı otlar ve bitkiler ; birçok derdimize derman olmuş, bir çok hastalığımıza fayda sağlamışlardır. Yaşamımızda teknolojinin etkilerinin artışı oranında, insanın doğallığa duyduğu özlem de artış göstermektedir.

‘’Tüm çayırlar ve otlaklar ,tüm dağlar ve tepeler eczanedir’’ Paraselsus (1493-1541) eksi ve çok anılan bir sözü günümüzde anlamını koruyor. Günümüz dünyasında  modern insanın yaşam biçimi gitgide doğallıktan uzaklaşıyor ve gücünü idareli kullanamıyor.  Kalabalık şehirlerde yaşam, stres, koşuşturma, hayat mücadeleleri insanoğlunun bedensel ve ruhsal olarak aşırı güç kullanımına itiyor. Bedenimiz ise bu durumu başka türlü algılıyor ve tepki veriyor.Bağışıklık sistemi gücünü yitirir zayıflar ve bundan dolayı gitgide daha çok hastalık kronikleşir ve alerjik tepkiler verir.

 

İnsanoğlu , gelişmiş dünyanın etkilerinin artışı kadar , doğaya tabiata  özleme de artış duyuyor. Bilimsel araştırmalar bedenin kendini iyileştirme  özelliğine ilgi duyarak ,şifalı ot ve bitkilerle tedavi ve alternatif tedavi uygulamaları büyük bir titizlik ve dikkatle inceleniyor. Bu konuda çok sık makaleler, yazılar yayınlayarak farkındalık yaratılıyor. Doğal ilaçlarla tedavinin en önemli  yanı ,  beden desteklendikçe kendini iyileştirebilir. Çünkü beden kendi kendini onarma , iyileştirme olgusuna sahip .Burada önemli olan ;doğru teşhis, nedenlerin belirlenmesi, şifalı ot ve bitkilerin doğru  kullanımı ve en önemlisi kişinin kendiyle oluşturduğu bilinç ve psikolojik oluşumlardır.

Şifalı Otlar ve Bitkiler nasıl kullanılmalıdır. Şifalı bitkiler nelerdir;

Şifalı ot ve bitkilerin içten kullanılması en doğru yöntemlerdendir Bunun da nedeni iyileşmenin içten dışa doğru olmasıdır.

İçten kullanımlar ;suyla haşlayarak demleme, kaynatarak demleme ve son olarak da soğuk suda demleme şeklinde uygulanmaktadır.

Haşlayarak demleme de kurutulmuş veya taze bitkiler (1 ölçek kuru bitki 3 ölçek taze bitkiye eşittir) ortaboy su bardağına yarım veya bir tatlı kaşığı kurutulmuş bitki için 1 su bardağı kaynar su eklenir. Ve 10-15 dk beklenir.

Bu yöntemde tüketilecek  şifalı ot ve bitkiler ;yapraklar, çiçekler ve yeşil saplardır.

 Kaynatılarak demleme ;Bir kabın ( kesinlikle alimünyum olmayacak) içine yarım veya bir tatlı kaşığı veya 3 misli taze bitki konularak gereken miktarda  soğuk su eklenir ve kaynatılmaya başlanır. Genellikle 10-15 dk kaynatılır. Olası uçucu yağların yitirilmemesi için ağzı kapalı olmalıdır.Süzülür ve içilir.

Bu yöntemle tüketilecek şifalı ot ve bitkiler sert ve odunsu bitkilerdir.Odunlar, ağaç kabukları ve hücre duvarları sert olan bitkiler.

Soğuk suda demleme ; Bitkinin etken maddelerinin sıcak suda açığa çıkabilecek olan bazı zararlı maddelerin açığa çıkmaması için uygulanır.su ve bitki miktarları haşlayarak demleme gibidir. 6-12 saat arasında soğuk suda ,ağzı kapalı bir kapta  bekletilir. Süre sonunda süzülür ve içilir.

Şifalı otlar nelerdir? Bazı Şifalı otlar bitkiler ve  faydaları;

Kalp güçlendirici şifalı bitkiler; Alıç , Ökseotu, Biberiye, Kediotu kökü, Aslan kuyruğu, Oğulotu(Melisa), Nane-Mayıs papatyası, Soğan, İnci çiçeği.

Kan dolaşımınına yararlı şifalı ot ve  bitkiler; Ökseotu, sarımsak, alıç, hindiba, civanperçemi, atkestanesi, ıhlamur, kediotu kökü, biberiye, paprika, zencefil.

İdrar artırıcı  ödem sökücü şifalı ot ve  bitkiler; hindiba, inci çiçeği, civanperçemi, fasulye kabuğu.

Sinir sistemini güçlendirici şifalı ot ve bitkiler; kediotu kökü, arslankuyruğu, oğulotu, papatya, ıhlamur, yulaf,frenk kimyonu.

Solunum sistemini rahatlatan şifalı  ot ve bitkiler; Andızotu kökü, anason, sinirlioti melekotu kökü, keten tohumu, denizüzümü, kekik ,lavanta.