Organik Kozmetik

Dünyada ve Türkiye’de organik ürünlerin kullanımı gün geçtikçe artıyor. Doğal ve sağlıklı bir yaşam için organik kozmetik ürünleri tercih ederek sağlığımıza en büyük yatırımı yapmış oluyoruz. Hemen her gün kullandığımız ürünlerden kozmetikleri ele alacak olursak; kremden, şampuana, diş macunundan, saç losyonuna kadar geniş bir yelpaze olduğunu görürüz. Kozmetikler cildimiz tarafından emiliyor ve kanımıza nüfus ediyor, içlerinde migren, astım, alerji ve bazı kanser hastalıklarını tetikleyen bir çok sentetik ve kimyasal maddeler bulunuyor kısacası bizi zehirleyebiliyorlar. Bu nedenle, yememize, içmemize gösterdiğimiz bilinç ve özeni kişisel bakımımız için de göstermeli ve organik kozmetik ürünleri tercih etmeliyiz. Çünkü sağlığımız her şeyimizdir.Bir ürünün organik olduğunu nasıl anlayacağımızı, kozmetik ürün alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğinizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Organik kozmetik demek bir ürünün içeriğinde çevresel zehirler ve sağlık risklerinizi oluşturacak elementlerin olmayışı demektir. En basit anlatımı ile Organik kozmetik işlenmemiş, katkı maddesiz, doğal, kimyasallardan uzak, organik sertifikasyon kuruluşları tarafından kontrol edilmiş ve sertifikalandırılmış olanlardır.

Zararlı kimyasalları yaşantımızdan tamamen çıkarmamızın neredeyse imkansız olduğu günümüzde, en azından tehlike saçan kozmetiklerden uzak durarak kendimiz, ailemiz ve sevdiklerimiz için organik kozmetik ürünlerini seçmeliyiz. Örneğin vücut ve yüz kremlerinde koyulaştırıcı, kıvam artırıcı, küflenmeyi/oksitlenmeyi önleyici, nem sağlayıcı, kokuveren, homojenleştirilen ve koruyucu özelikleri olan yaklaşık %80 oranında sentetik bazlı elementler katılır. Bu kadar elementin yer aldığı kozmetik ürünleri satın alırken bilinçli davranmamız ve saf, doğal, sertifikalı ürünleri tercih etmemiz gerekmektedir. Unutmamalıyız ki sağlıklı kozmetik demek aynı zamanda sağlıklı vücut  demektir. Organik kozmetik ürünlerinin fiyatları diğer ürünlere göre biraz daha yüksek olabiliyor,imkanınız el verdiği ölçüde dolabınızda organik kozmetik ürünlere yer vermenizi tavsiye ederiz.

Bir ürünün Organik olup olmadığını nasıl anlarız?

Ürün ambalajı üzerinde sertifikasyon logo işaretlerini kontrol ederek anlayabiliriz. Sertifikalı Organik Kozmetik ürünlerde görmeniz gereken etiketler ;

  • "Organik Tarım - Türkiye Cumhuriyeti" logosu,  tüm  organik sertifikalı  ürünlerin ambalajında  özel logolu etiket bulunur. 

  • Uluslararası kontrol ve sertifikasyon kuruluşu logoları, Tüm organik  ürünlerin  üretim aşamalarında kontrol ve sertifikasyonu yapan uluslararası firmanın bilgisi ve logolu etiketi bulunur. Organik kozmetik ürünlerinde bulunan sertifikaların logoları ;
  •                                                  

 

Kozmetik bir ürün alırken neleri araştırmamız gerekir?

  • Ürünlerin etiketlerini öncelikle okumalısınız.Zararlı madde içeriği olan kozmetik üründen uzak durmalısınız. Örneğin paraben (%25 in altında ki  kullanım güvenlidir), Sadyum Lauril Sülfat ,Formaldehid, alüminyum,  parafin ve silikon ,Propylene Glikol, İzopropil Alkol, DEA ,TEA, MEA ,Madeni yağ ve dioksin.
  • Doğal koruyucu maddeleri içeriğinde ihtiva eden ürünleri tercih etmelisiniz. Organik kozmetik ürünlerinde hassas koruyucu maddeler ürünün raf ömrünü uzatmak için kullanılır ve sağlığımıza zarar vermez. Örneğin bitki ekstreleri, greyfurt ekstratı,potasyum,sorbat, sorbit asit,tokoferol (E vtamini ) retinol ( A vitamini) ve askorbik asit (C vitamini)
  • Organik kozmetik ürünlerinin içeriği küçük harflerle yazılır , Kural olarak belirtmeliyiz ki içerikler ,en çok kullanılan maddeden en aza doğru listelenir. 

 İçindekilerde  kullanılan maddeleri iyi şekilde okuyup yorumlayabilirseniz kendiniz için en  doğru ürünü seçmiş olursunuz.

Doğal ve sağlıklı bir yaşam için organik  kozmetik ürünlerini tercih ederek sağlığımıza  en büyük yatırımı yapmış oluyoruz.

Sağlıklı Günler dileriz.

 

 

 

 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*