Gaz giderici baharatlar

Gaz giderici baharatlar mutfağımızda her daim bulunabilen , yemek ve sebzelerimizde kullandığımız bitki özleridir. Şişkinlik ve gaz yapan besin gruplarını tüketirken, gaz giderici baharatlar yardımı ile sindirimi rahatlatıp, hazmı kolaylaştırabilir ,böylelikle gaz problemlerimizin önüne geçmiş oluruz. Bu yazımızda şişkinlik ve gaz problemlerimizin oluşmaması için neler yapmamız gerektiğini ve gaz giderici şifalı baharatlar olarak neleri mutfağımızdan eksik etmememiz gerektiğini bulabilirsiniz.

Gaz ve şişkinliğin oluşmaması için öncelikle nelere dikkat etmeliyiz;

  • Yemeği yedikten hemen sonra tatlı ve meyve tüketilmemeli ,azami 2 saat sonra meyve ve tatlı tüketilmelidir.
  • Yemeklerde beyaz ekmek şişkinlik ve gaz yaptığı için ,tam buğday ekmek tüketilmesi önerilmektedir.
  • Mide problemleri olmayanlar  her sabah aç karnına yarım bardak suya 2 yemek kaşığı taze limon suyu sıkıp  içebilirler.
  • Yemek sonrası şişkinlik ve gaz hissediliyorsa  aynı şekilde yarım bardak suya 2 yemek kaşığı taze limon suyu sıkıp içebilirler.
  • Gaz problemleri ve şişkinliği engellemek için hareket etmek gerektiğinin de altını çizmek gerekir.

Gaz yapan besin grupları;

  1. Kuru baklagiller
  2. Lahana
  3. Brokoli
  4. Yağlı tohumlar
  5. Kuru meyveler
  6. Tahıl gevrekleri
  7. Tüm çiğ sebzeler
  8. Süt ve süt ürünleri
  9. Narenciyeler

Gaz gideren sağlıklı baharatlar;

  1. Kekik
  2. Kişniş
  3. Kimyon
  4. Zencefil
  5. Tarçın

Gaz giderici şifalı baharatlar ve faydaları?

Kekik; Mide spazmını önler ve mideyi rahatlatır. Gaz söktürücü ve kramp çözücü etkileri vardır.

Yağlı ve ağır et ve sebze yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Hazmı ve sindirimi kolaylaştırmak için 1 tatlı kaşığı dağ kekiğini  orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlayıp, üstü kapalı olarak 8-10 dk demlendirdikten sonra süzüp aç karnına veya öğün aralarında soğutulmadan ve yudumlayarak içilir.

Kişniş; Sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa iyi gelir. Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.Tüm et ve zeytinyağlı (lahana ,biber.. vb) yemekleriniz kullanabilirsiniz.

Kimyon; Gaz giderici özelliği sayesinde tüm et yemeklerinizde kullanabileceğiniz gibi sebzelerinizde ,bakliyatlarda ve de bulgur pilavında kullanabilirsiniz.

Zencefil; Gaz söktürücü özelliği sayesinde şişkinlik ,kolik gibi sindirim problemlerine karşı etkilidir.1 bardak dolusu soğuk suya yarım tatlı kaşığı zencefil eklenir, hafif  ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır 10 dakika kadar hafifçe kaynatılır ve süzülür. 

Tarçın;  sindirimi rahatlatan etkileri sayesinde ara öğünlerde her daim kullanabileceğiniz bir baharattır.  Örneğin; Yoğurdunuzun üzerine biraz meyve ve tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz.  

 

 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*