Tansiyon Hakkında Merak Edilenler

Tansiyon Nedir ? Kan basıncı, kanın içinde dolaşmakta olduğu atardamarlar üzerine yaptığı basınç gücünü ifade etmektedir. İlk tansiyon değeri sistolik kan basıncıdır yani Büyük Tansiyon.

Bu tansiyon kalbin kasılarak kanı aort damarına ittiği zaman oluşur. İkinci tansiyon değeri ise diastolik basınç yani Küçük Tansiyon. Kalbin gevşediği zaman aorta hala var olan basıncını ifade eder. Normal şartlarda tansiyon değeri 120/80 mmHg den fazla olmamalıdır.

Hipertansiyonun Sebepleri Nelerdir ?

Hipertansiyon &90-95 oranında herhangi bir nedene bağlı olmadan ortaya çıkar ve esansiyel hipertansiyon olarak adlandırılır. 5-10 oranında ise böbrek hastalıkları, böbrek üstü bezi ve hipofiz tümörleri, tiroid hastalıkları, uyku apne sendromu, hamilelik ve alınan ilaçlar (kortizon, antiromatizmal ilaçlar, doğum kontrol hapları) nedeniyle ortaya çıkar.

Yüksek Tansiyon Nasıl Anlaşılır ?

Başağrısı, ense ağrısı, çarpıntı ve çabuk yorulma, baş dönmesi, yüksek tansiyonun habercilerindendir.

Tansiyon Hangi Hastalıklara Yol Açar ?

Kan basıncının uzun süre yüksek kalması vücudun tüm damar sistemini, koroner kan damarlarını, yüksek basınç altında çalışmak zorunda kalan kalp kasını ve kalp ileti sistemini etkiler. Bunun sonucunda kalp kası kalınlaşır, daha sonra kalp odacıkları genişler ve kalp yetersizliği tablosu ortaya çıkar. Böbrek yetersizliği, koroner arter hastalığı, beyin damar hastalıkları, beyin kanaması, çevresel atardamar hastalıkları, aort damarının yırtılması, ani ölüm ve cinsel yetersizlik yüksek tansiyonun vücutta yapmış olduğu diğer tahribatlardır.

Yüksek Tansiyon Hangi Hastalıklarla Birlikte Daha Sık Görülür ?

Tip II Diyabet (Şeker), Ürik asit yüksekliği (Gut), Kolesterol ve Trigliserid yüksekliği ile birlikte olma eğilimindedir. Obezite ve bel bölgesindeki kalınlaşma hipertansiyon riskini artırır.

Ne Zaman Tedavi Edilmelidir ?

Büyük kan basıncı 140 ve küçük kan basıncı 90 ı geçerse ve bu durum Hekimin öngördüğü zaman aralığını aşarsa ve özelliklede hastada şeker ve ailesinde kalp rahatsızlığı geçmişi varsa tedaviye geç kalınmadan başlanılması gerekmektedir.

İlaç Tedavisinin yanında Yaşamda bazı Değişiklikler yapmak Önemli midir ?

Bu sorunun cevabı kesinlik Evet. Hastalar mutlaka zayıflamalıdır. Tuz alımı muhakkak azaltılmalıdır. Marketlerdeki ambalajlanmış ve işlenmiş gıdalarda tuz oranı çok yüksek olduğundan bu tür paketli gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Sodyum bakımından zengin olan maden suyu ve sodaların tüketimide azaltılmalıdır. Alkol alımı ve sigara tamamen bırakılmalıdır. Tempolu yürüyüş (Günde 35-40 dk) Vücut ve kalp için çok yararlıdır. Balık tüketimine ve lifli beslenmeye özen gösterilmelidir. Taze meyve ve sebze tüketimi artmalı ve doymuş yaplar azaltılmalıdır. Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyumlu gıdalar tüketilebilir.

Omega3 yağ asitlerinden (Balık, ceviz; Semizotu, Keten Tohumu, Yeşillikler),
Kalsiyumdan (badem, brokoli, süt),
Magnezyumdan (kuruyemiş, yeşillikler),
Potasyumdan (muz, patates, yoğurt, kayısı, kavun, portakal)

Oluşan zengin menüler hazırlanmalı ve tüketilmelidir.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*