Şifalı Bitki Rehberi

Bitkilerle gelen sağlığı , şifalı otlar ve bitkilerin yöresel adlarını, yetiştiği yerleri, kullanım alanlarını ve etkilerini hazırlanmış olduğumuz şifalı bitkiler rehberinde bulabilirsiniz. Doğanın bizlere sunduğu şifaları tanıtmak, etkinlik biçimleri hakkında bilgilendirmek ve bitkilerin hayatımızın vazgeçilmezleri olduğunu farkedeceğiz.

Şifalı bitkiler rehberi  her zaman başvurabİleceğiniz bir kaynak olacaktır .Alfabetik olarak  başlayacağımız şifalı bitkiler listesi ile sizleri doğanın büyülü dünyasına davet etmeyi amaçlıyoruz.

 

 

Şifalı Bitkiler Rehberi - (A )

ADAÇAYI

Yöresel adı :Dişotu . Baklagiller familyasından Salvia cinsinden kokulu bir bitki türüdür.

Yetiştiği yerler;   Çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir. Batı ve Güney-Batı Anadoluda bol yetişir. Ada çayından elma yağı veya acı elma yağı denilen yağ da üretilmektedir.

Kullanım alanları;  Bu bitkinin çiçekleri, gargara ve adaçayı sirkesi yapmak için toplanır. Yapraklarının kurusu çay şeklinde haşlanarak içildiği gibi, et yemeklerine koku, lezzet vermek için ve salamuralarda ve etlerin dinlendirilmesinde de kullanılır.

Etkileri; Gaz söktürücü, kramp çözücü, antiseptik, terlemeyi azaltıcı

 

ADASOĞANI

Yöresel adı; Aksoğan,ayısoğanı,ölüsoğanı -  Ada soğanı zambakgiller familyasından (Liliaceae) bir bitki türüdür. Büyük soğanlı, beyaz çiçekli ve otsu bitkidir.

Yetiştiği yerler;  Akdeniz ikliminin hakim olduğu Batı ve Güney Anadolu'da yayılış gösterir. 1-300 metrede, deniz kıyısına yakın kumlu topraklarda yetişir. Genelde, Ağustos-Eylül aylarında, sonbahar yağmurlarından hemen önçe çiçeklenir.

Kullanım alanları;  Soğan ve yaprakları zehirlidir. O yüzden uzman doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Soğanları eczacılıkta kalp kuvvetlendirici diüretik olarak kullanılır. Kronik bronşit, kuru öksürükte kullanılır.

Etkiler; Balgam söktürücü ,güçlü müshil, kusturucu, kalbi etkileyici, idrar söktürücü  

 

AHUDUDU

Yörsel adı; Ağaççileği, Sultanböğürtleni  Gülgiller (Rosaceae) familyasından, yaz ve sonbahar mevsiminde kırmızı renkli ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür.

Yetiştiği yerler; Nemli bölgelerde kolayca üretilebilir ve kesilmedikçe kendiliğinden ürer.

Kullanım alanları; Ahududu çiçeği arılar için temel bir nektardır. Bazı kelebek (Lepidoptera) türlerinin larvaları için ana besin kaynağını oluşturmaktadır. Ahududu yaprakları, taze veya kurutulmuş olarak bitki çaylarında kullanılır. Ahududu iyi bir kan yapıcı olmasının yanında mevcut kanı temizler ve vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir, idrar söktürür  ve kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir. İki türü ticari olarak mevcuttur; yazın çok kısa bir dönemde yetişen vahşi türü ve sürekli meyve veren türü.  Ahududu, taze ürünler ve ticari işleme için yetiştirilir.

Etkileri; Dokuları sıkıştırıcı, sağlamlaştırıcı, güçlendirici, serinletici ve doğum ağrılarını zamanında başlatıcı

ALIÇ

Yöresel adı; Akdiken, edran, geviş, yemişen  Gülgiller familyasına ait bir bitkidir.

Yetiştiği yerler; Alıç, Türkiye'de derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde yetişir.10 metreye kadar yükselebilen, dikenli beyaz ve pembe çiçekli bir ağaçtır.

Kullanım alanları ; Meyveleri 10 mm çapında olup yenilebilen bir bitki çeşitidir. Bitkiye çok güçlü antioksidant özellikler veren  flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir. Çeşitli kalp ve kan basıncı dolaşım hastalıklarında gönül rahatlığı ile kullanılabilcek ender bitkilerin en önemli olanıdır.

Etkileri; Kalp kaslarını güçlendirici, bellek güçlendirici, kan basıncını normalleştirici, kalp  ritim bozukluklarını düzenleyici, kalp krizi sonrası kalbi güçlendirici


ANDIZOTU

Yöresel adı; Andızkökü, anduz, indus  Juniperus drupacea. (Ağaç türü) Servigiller familyasından olup 10-15 en fazla 40 m boyunda koni biçimli uzun ardıç türüdür.

Yetiştiği yerler; Doğu Akdeniz bölgesinde, Güney Yunanistan, Güney Türkiye, Batı Suriye ve Lübnanda 800-1700 m yükseklikteki kayalıklarda dağılım gösterir.

Kullanım alanları; Kışın yapraklarını dökmeyen andızın andız giliği denilen meyvelerinden; andız pekmezi, odunundan; andız katranı, kozalaklarından da andız tespihi yapılır.Özelikle bronşiyal öksürüklere ve boğmacaya karşı başarılıdır.

Etkileri; Balgam söktürücü, aksürük gıcığını dindirici, terletici ,sindirim uyarıcı, antiseptik


ARDIÇ

Yöresel adı; Ardıç tohumu, cücek  - Juniperus. (Ağaç cinsi):Servigiller familasından, Juniperus cinsine ait iğne yapraklı ağaç ve çalı formunda bir bitkidir.

Yetiştiği yerler; Şaman Türkmenlerde ve Bektaşi-Alevilerde kutsal olarak kabul edilen bir ağaçtır.Dallarına bez bağlanarak dilek tutulur veya dalları tekkelerde tütsü olarak kullanılır.

Kullanım alanları;  Ardıç tohumları pek çok hastalığın tedavisinde bitksel ilaç olarak yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Ardıç tohumları yemeklere koku ve tat vermek maksadıyla da kullanılmaktadır. Özellikle yağlı et yemeklerinde yemeği hafifletmekte de çok yaralıdır.Romatizma ve eklem iltihabında yardımcı olabilir.

Etkileri ;İdrar söktürücü, antiseptik, gaz söktürücü, antiromatizmal
 

 

ATKESTANESİ;

 Aesculus. (Bitki türü):At kestanesi sapindaceae familyasından aesculus cinsinden ağaç ya da çalı formundaki kışın yapraklarını döken bir bitki türüdür. Yaprakları uzun saplı ışınsal tüysü 5-9 yaprakçıklı olup el görünüşünde kenarları dişli ya da düzdür. Çiçekleri bir evcikli veya erdişidir. Üretimi tohum veya çelikle olur.

Yetişitği yerler; Türkiyenin hemen hemen her yerinde bulunur.

Kullanım alanları; Geleneksel kullanım yöntemlerinden etkilenen Fransız doktorun ilk olarak hazırladığı bitki tentörünün etkisi herkesi şaşırttı.Hemoroite karşı etkileri, dolaşım sisteminş ve özelikle de toplar damarlarar etkileri bulunmaktadır.Ayrcıa ödem sökücü olarak da bilinir.

Etkileri; Sıkıştırıcı/Güçlendirici/ Dolaşım sistemini güçlendirici/ tedavi edici.

 

AYNISAFA;

Yöresel adı; Tıbbı öküzgözü, tıbbı nergis, nerkis Aynısafa çiçeklerin yetiştirdiği bir kültür bitkisidir.

Yetiştiği yerler; kültür bitkisi olarak çiçek mezatlarında veya sokak çiçeklerinden temin edilebilir. Ayrıca tohumları da satılmaktadır.

Kullanım alanları; Lokal deri problemlerinde dıştan tedavisinde kullanılan en önemli bitkilerdendir. Enfeksiyonlarda veya yüzeysel iltihaplanmalara karşı gönül rahatlığı iel kullanılır. Eziklere, yanıklara, güneş yanığına karşı kullanılır .

Etkiler,; İltihap giderici, antibakteriyel, sıkıştırıcı/ büzüştürücü, yara iyileştirici, mantar hastalığını iyileştirici.
 


 

 

2 Yorum

  1. Ödüllü Web Etkinliğine Siz de Katılabilirsiniz

    Ödüllü web etkinliği ile siz de blogunuzla kazanmaya aday olun. Web sitenizi tanıtın, promosyon ödüller kazanın. Sponsorlarımızın desteği ile web sayfaları arasında gerçekleşen etkinlik yarışmamızı 2020 yılı Aralık ayı sonuna kadar düzenlemekteyiz; şimdi siz de harika bloglar dünyasına katılın, yeni yıla ödülle ve umutla girip markalaşın istiyoruz. Web: http://www.blogumharika.com Mail: iletisim@blogumharika.com

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*