Oruçluyken susuzluk yaşamamak, iftar sonrası yenen yemekten sonra hazımsızlık çekmemek ,stres ve yorğunluğumuzu en aza indirmek ve uykusuzluğu gidermek için bitkisel ve doğal öneriler..
Susuzluk için; Demirhindi, Meyan kökü ve Osmanlı şerbeti önerilir.
Demirhindi meyvesi; ‘Hint hurması’ olarak da bilinir. Afrika'nın bazı bölgelerinde kutsal ağaç olan demirhindinin meyvesi susuzluk giderici olarak ünlenen bu bitki, Osmanlı tıbbı ve mutfağına da girmiştir.Demirhindi şerbeti Osmanlı mutfağının vazgeçilmesi olmuştur.
Meyan kökü ; baklagiller familyasındandır. Anavatanı Avrupa ve Asya’dır. Ülkemizdeki Güney Doğu Anadolu bölgesinde yetişir. Özellikle dere ve nehir kenarlarındaki kumluklarda yetişen çokyıllık çalımsı bir bitkidir.
Akşamları nane ve kekik çayları da susanması için tüketilebilir.
Hazımsızlık, mide sıkıntıları için; Rezene, Anason, papatya bitki çayları tüketilebilir. Aynı zamanda gaz ve şişkinlik giderilmesinde de yardımcı olur.
Reflü ve mide yanması gibi şikayetlerde Kudret narı da önerilmektedir.
İftar sonrası mide rahatsızlığı için melisa ve meyan kökü çayı tüketilebilir.
Uykusuzluk için akşam yatmadan nce melisa çayı olmak üzere ıhlamur ve adaçayı bitkileride uyku düzeninde olumlu katkı yapacağı belirtiliyor.
Yorgunluk için Ekinezya çayı öneriliyor.
Oruçluyken enerjiniz düşeceği için ve bütün gün açlıkdan dolayı kan şekeriniz düşeceği için sahurda hurma, ceviz ve ginseng tüketilmesini öneriyor.
Hayırlı Ramazanlar dileriz.