Organik Temizlik

Çamaşırda ,bulaşıkta ve yüzey temizliğinde kullanılan kimyasal içerikler; insan sağlığını tehdit eden ve ekolojik dengeyi bozan bol miktarda asit ,sülfat,fosfat,klorür, parapen vb maddeler barındırdığı herkes tarafından biliniyor. Bu tür kimyasal maddeler astım, kanser, deri hastalıkları, kısırlık ve kronik baş ağrısı başta olmak üzere bir çok sağlık sorunlarına sebep olduğu artık bilinen bir geçek. Gelişmiş ülkelerde uzmanlar ,insan sağlığını tehtit eden ve ekolojik dengeyi bozan bu türden temizlik ürünlerinin kullanımını azaltmak için ve organik temizlik konusunda insanları bilinçlendirmek için çalışmalar yapıyor ve bilimsel duyurular da bulunuyorlar.

Neden Organik Temizlik  ?

Temizlik ve hijyen, her insan için önemli iki kavramdır. Bu kavramlar sayesinde sağlığımızı korur, daha kaliteli bir yaşam tarzına sahip oluruz.. Temizlik yaparken kullandığımız temizlik ürünlerinin ise, organik ve doğal olmasına önem göstermeliyiz ki yapmış olduğumuz temizlik hem sağlığımız hem gezegenimiz için bir anlam taşısın.

Temizlik ürünlerinin içerisinde bulunan kimyasal maddeler, temizlik ürünlerine çeşitli özellikler katmaktadır. Bu özellikler arasında, leke çıkartma, canlı renkler, yumuşak çamaşırlar, renk açıcı ürünler yer  almaktadır. Ancak biliyor musunuz, bu temizlik ürünleri, çamaşırlarınızı kirden yağdan ve pastan arındırırken, kendi  kimyasal atıklarını bırakıyor, deterjanların parçalanmasına engel oluyorlar.  Temizlediğiniz ürünün kiri ve yağı çözülürken, bu kir ve yağların yerini deterjan kalıntıları alıyor. Bunların kir ve yağlardan tek farkı, kokularının daha güzel olması ve farkedilmemesidir.

İşte tam bu noktada sıkıntı başlıyor çünkü  biz bu atıkları günboyu soluyup ,temas ediyoruz.Bir başka deyişle çamaşırı, bulaşığı, yüzeyleri temizleyelim derken sağlığımızı bozuyoruz.

Organik Temizlik ve Ekoloji ;

Ekoloji yaşam demek aslında insanın kendisine, doğaya, çevreye, hayvanlara  saygı  duyması demektir... Dünya hepimizin sorumluluğunda ve yanlış şeyler yaparak her geçen gün ona biraz daha fazla zarar veriyoruz.

Kimyasal içerikli deodarant kullanarak  soluduğumuz havaya ,

Kimyasal içerikli temizlik yaptıktan sonra akan sular ; denizlere  denizdeki canlılara, ,toprağa ,bitkilere ve tarıma  zarar veriyoruz……

Örneğin; deterjanların, içlerinde bulunan kimyasal özellikleri sayesinde parçalanmamaktadır. Bu da  doğaya da o şekilde karışmalarına neden oluyor. Nasıl mı? kanalizasyon borularından, giderlerden, lavabolardan  akıp giden kimyasal temizlik ürünleri, doğal döngüye maruz kalarak bizim içme sularımıza karışarak bize geri dönüyor.

Organik  temizlik ürünlerini tercih etmemiz , kimyasal temizlik ürünleri yerine kullanılmamız bizim sağlıklı yaşamamıza olumsuz etkisi olmadığı gibi,  doğanın dengesini de bozmuyor. Organik temizlik ürünleri, parçalanmayan temizlik ürünleri grubunda yer almamaları nedeniyle, doğal döngüye sadece bitkisel katkılarda bulunuyor ki bu da ekolijiye zarar vermiyor.

Çevrenin temizliği ve kendi temizliğiniz, aynı zamanda doğal döngü ve dünya düzeni için  Organik temizlik ürünlerini  kullanmamız kaçınılmaz.

 Organik Temizlik Ürünlerini kullanarak  hem gezegenimizi korur hem de sağlıklı temizlik yapmış oluruz.

 

                                                       Evde yapabileceğiniz pratik Organik Temizlik Alternatifleri;

 Bütçenizin durumuna göre  durumuna göre organik, sertifikalı temizlik ürünleri ni tercih edebilir  veya en  basit yoluya evde kendiniz hazırlayabilirsiniz.  

*Limon suyu ve sirke karışımı  pencerelerini temizler . Yağ ve tortu kalıntılarını giderir.

* Sıradan sofra tuzu (veya deniz tuzu) ovma  işlemi ile  sert kirleri temizler .Dezenfekte yönünden oldukça etkilidir.  

 *Soda, Karbonat  doğal ev temizliği için vazgeçilmezdir.  Ovar, temizler , dezenfekte eder.Sirke ile karıştırıldığında en inantçı kir ve yağ tortusunu temizler.

 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*