Doğal tuz nedir faydaları nelerdir

Kaç çeşit tuz bulunmaktadır? Rafine sofra tuzu zararlı mıdır? Doğal tuz nedir, faydaları nelerdir? Tuzun doğal olduğu nasıl anlaşılır? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız yazımıza bir göz atınız.

 

Tuz dediğimiz element 3 çeşitten oluşur;

  1. Sofra tuzu
  2. Kaya tuzu
  3. Deniz tuzu

Sofra tuzu; Fabrikalardan yapılan yüksek ısılarda  işlenmiş endüstriyel bir üründür. Doğal olarak doğada bulunan minerallerden yoksun olmaktadır. Kimyasallar eklenerek üretilirler.

Deniz tuzu; Adından da anlaşılacağı gibi denizden alınan tuzdur. Mineral bakımından sofra tuzundan çok daha fazladır.

Kaya tuzu; Binlerce yılda oluşmuş tuz kayalarından elde edilerek rafinasyona tabi tutulmadan en saf halleriyle soframıza gelmektedir.

 

Rafine sofra tuz  zararlı mıdır?  

Sofra tuzlarında bulunan ve  insan vücudunda bazı zararlı olan Sodyum Klorür den uzak durulması gerektiğini uzmanlar bir çok araştırmalarında yer vermişlerdir. Fabrikalarda doğal tuz  rafine  işlemi aşamasında geriye kalan yani atık olan kısım Sodyum Korür dür.Raflarda bulunan bir çok  rafine sofra tuzu işte tam  olarakda budur.  Üstelik bu sodyum klorür ün akışkan olması için bir çok ekstra kimyasallarda eklenmektedir.

İşte bu nedenle rafine sofra tuzunu insan vücudu  dış etken olarak kabul edip dışarı atmaya çalışıyor. Bu durumda insan vücudunun dengesini bozuyor ;Fazla alınan tuzu sistem dışarı atmaya çalışıyor bunun için  boşaltım sistemini  yoruyor ,ödem oluşuyor (vücutta aşırı su birikime sebep oluyor)  ve kalp kaslarımızı yoruluyor . Vücuttan atılamayan rafine tuz ise tekrar kristalleşerek direkt olarak eklem ve kemiklerde depolanıyor. Böylece başta  romatizmal hastalıklar olmak üzere bir çok rahatsızlıklara sebep oluyor.  

Doğal tuz  nedir, faydaları nelerdir?

Fabrikalarda işlenmemiş; kayalardan, mağaralardan ve denizlerden alınan minerallerdir. İnsan bedeni 84 elementten oluşmaktadır. Yapılan araştırmalarda doğal tuz kristalinde de 84 element bulunduğu  belirtilmektedir. Bu demektir ki insan bedenine uygun olan ve  ihtiyacı olan elementleri alabileceği tuz çeşidi doğadan gelen işlenmemiş tuz çeşitleridir.

 Kaya tuzu gibi doğal ve işlenmemiş tuzu yeterli miktarda alındığı zaman vücuda zarar vermiyor. Vücudumuzun içindeki minerallerinin ihtiva ettiği  doğal tuzun  insan vücuduna faydaları da bulunmaktadır. Örneğin;

 

  • Suyun damarlarda ve hücrelerde  durması Doğal tuz sayesinde mümkündür.
  • Çeşitli besin maddeleri Doğal tuz sayesinde hücre içine girebilmektedir.
  • Sinirlerimizin iletilmesi Doğal tuz sayesinde olmaktadır.Böylelikle alınan uyarılar düşünce ve harekete dönüşür. 
  • Doğal tuz un insana sakinleştirici etki verdiği ,doğal antidepresan olabileceği  yönünde  yapılan araştırmalarda belirtilmektedir.

 

 

 

Tuzun doğal olduğu  nasıl anlaşılır?

Evde uygulayacağınız basit bir deney ile doğal tuzu tespit edebilirsiniz;

Yarım çay bardağı üzüm sirkesiiçine bir tatlı kaşığı tu zatın ve 5-10 dk bekleyin. Sirke gazlı bir içecek gibi aşağıdan yukarıya doğru köpürmeye başlıyor ve bir süre sonra bulanıklaşmaya başlıyorsa o tuz doğal değildir.

 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*