Çörek otu yağı faydaları ve zararları nelerdir?

Alternatif tıpta binlerce yıldır önemli bir yere sahip olan çörek otu, günümüzde çeşitli şekillerde ve alanlarda kullanılan bir bitki çeşididir. Son yıllarda çörek otunun faydaları bilimsel araştırmalarla bir kez daha kanıtlanmıştır. Bir çok sağlık problemine karşı panzehir olarak kullanılan çörek otu, hem yağ hem de kurutulmuş olarak tüketilebilen bir bitkidir. Peki, çörek otu yağı faydaları ve zararları nelerdir?

Çörek otu yağı, hammaddesi olan çörek otunun tüm faydalarını içinde barındıran bir yağ türüdür. Çörek otu, keşfedildiği günden bu yana birçok hastalığın tedavisinde kullanılan tıbbi ve aromatik bitki çeşitlerinden biridir.

Kapsül veya yağ formunda tüketilen çörek otu, insan sağlığına sayısız faydaya sahiptir. Çörek otu yağı, cilt lekelerinden, meme kanserine kadar birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir. Güvenle kullanabileceğiniz çörek otu yağının faydalarını ve kullanımını sizler için aktarıyoruz.

Çörek otu, bir bitkiden elde edilen siyah tohumdur. Çörek otu yağı bu bitkinin çörek otundan elde edilir. Çörek otu, Müslümanlar arasında "habbatul bereket" veya "mübarek tohum" olarak da bilinir. Soğuk pres yolu ile elde edilen çörek otu yağı sık tüketilen bir üründür.

Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?

Çörek otu yağının faydaları saylamakla bitmez ancak ilk olarak; Ciltte iyileşme, kanser, şeker hastalığına olumlu etki ve kilo vermeye yardımcı olur. Çörek otu yağı, antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir.

Doğu Avrupa, Batı Asya ve Orta Doğu'da yetişir. İnsanlar binlerce yıldır çörek otunu doğal bir çare olarak kullandılar. Tohumlar ayrıca kimyon, kekik vb. İle yemeklere lezzet katabilirler. Çörek otu yağının faydaları oldukça fazladır.

Çörek Otu Yağı Nasıl ve Ne Kadar Tüketilmelidir?

Yeni başlayanlar için 2 hafta boyunca günde 3 kez bir çay kaşığı; Günde bir veya iki kez 1 tatlı kaşığı olarak tavsiye edilir. Kapsül formunda da alınabilir. 2 kapsül, bir çay kaşığı miktarına eşittir.

Koruyucu ve katkı maddesi içermeyen ve soğuk pres şeklinde üretilen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Bazı çörek otu yağları ay çiçek yağı ile karıştırılarak satılır. Bu tür ürünler sağlık açısından faydalı değildir. Kalitesinden emin olmayan ürünler kullanılmamalıdır.

Koruyucu, katkı maddesi ve karışık yağ içermeyen soğuk sıkım yöntemiyle üretilen çörek otu yağı ürünleri tercih edilmelidir. Çörek otu yağı ürününü açtıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz.

Çörek otu yağı kullanmadan önce doktorunuzdan dozajı hakkında bilgi alabilirsiniz. Ancak genel olarak çörek otu yağı kullanmaya yeni başlayanlara 2 hafta boyunca günde 3 defa çay kaşığı kullanmaları önerilir. İleride günde 1 tatlı kaşığı olarak önerilmektedir.

Çörek Otu Yağı Faydaları Nelerdir?

İnsanlar faydası için çörek otu yağını gıda ile birlikte veya cilde faydası için topikal olarak uygulayabilir.

Çörek otu yağı, aşağıdaki cilt rahatsızlıklarına sahip kişiler için de faydalı olabilir:

Sedef hastalığı: Fareler üzerinde 2012 yılında yapılan bir araştırma, yağın antiporiatik faydaları da olabileceğini gösteriyor.

Çörek otu yağının sağlığa faydaları yüksektir; Son araştırmalar, çörek otu yağındaki timokinonun, çeşitli kanser hücresi türlerinde programlanmış hücre ölümünü veya apoptozu etkileyebileceğini göstermiştir. Bunlara beyin kanseri, lösemi ve meme kanseri hücreleri dahildir.

Anormal sperm ve kısırlığa sahip erkeklerde yapılan plasebo kontrollü bir klinik çalışma, çörek otu yağının sperm hareketini iyileştirebileceğini ve sperm sayısını artırabildiğini buldu.

Pek çok hastalığa şifa kaynağı olan çörek otu yağı, alternatif tıbbın vazgeçilmez bitkilerinden biridir. Çörek otu yağı birçok mineral ve vitamin içeren bir tür bitkisel yağdır.

Çörek otu yağının hammaddesi olan çörek otu, sağlıklı doymamış yağ asitleri bakımından zengin bir yağ türüdür. İçerdiği yağ dengesi ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Çörek otu yağı ayrıca kan damarlarını genişleterek yüksek tansiyonu da önler.

Çörek otu, aktif içeriği sayesinde karaciğere zarar veren maddeleri önleyerek karaciğerde toksik madde oluşumunu engeller.

Çörek Otu yağı; Özellikle cilt, akciğer, meme, pankreas ve kolon kanserlerine karşı etkili bir yağ türüdür.

Çörek otu yağı belirli oranlarda tüketildiğinde; gerginliği, stresi, depresyonu giderir.

Çörek otu yağı ayrıca cinselliği artırıcı bir etki gösterir.

Bronşit ve öksürüğe iyi gelir. Özellikle kış hastalıkları olan grip ve nezleye karşı etkilidir.

Şampuanınıza biraz çörek otu yağı eklerseniz saç dökülmesini önler ve saçınızın sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Ayrıca astımı veya alerjik reaksiyonu olan kişilere de fayda sağlar.

Çörek Otu Yağı Zararları Nelerdir?

İnsanlar ilaç yerine çörek otu yağı kullanmamalıdır. Herhangi bir takviyede olduğu gibi, hamile veya emziren kadınlar, çörek otu yağının faydalarının kendileri için doğru olup olmadığını görmek için kullanmadan önce doktorlarıyla konuşmalıdır.

Çörek otu yağı bazı kişilerde alerjik kızarıklığa neden olabilir. Bu nedenle, bir reaksiyonu tetiklemediğinden emin olmak için önce cildin küçük bir kısmı üzerinde test yapmak çok önemlidir.

İnsanlar ayrıca yağı gözlerden, burun deliklerinden ve diğer hassas vücut bölgelerinden uzak tutmaya özen göstermelidir. Çörek otu yağının faydalarından en güvenli ve en faydalı şekilde yararlanmak için her zaman yüzde 100 saf, sertifikalı, kaliteli, organik çörek otu yağı kullanılmalıdır.

Birçok çalışma, çeşitli tıbbi ve cilt rahatsızlıkları için sağlık ve kozmetik yararları olabileceğini göstermiştir, ancak bu çalışmalar genellikle insanlardan ziyade hayvan veya hücre modellerinde kullanılmaktadır.

Çörek otu yağı almadan önce doktorunuzla konuşun, ürün alırken seçici olmanız çok önemlidir. Birçok sağlık deposu çörek otu yağı satmaktadır ve çevrimiçi olarak hem sıvı hem de kapsül formunda mevcuttur.

Çörek otu genellikle çoğu insan için güvenlidir ve ağızdan küçük miktarlarda alındığında zararlı değildir. Yani ekmek gibi yiyeceklerde ve hamur işlerinde baharat şeklinde çörek otu kullanılmasının herhangi bir sakıncası yoktur.

Çörek otu özü ve yağı kısa süreli tıbbi kullanımlar için güvenlidir. Ancak, uzun süre kullanıldıklarında güvenli olup olmadıkları konusunda hala yeterli bilgi bulunmamaktadır. Öte yandan çörek otu alerjik kaşıntıya neden olabilir.