Bitkisel yağlardan ev yapımı parfüm nasıl hazırlanır Ev yapımı parfüm püf noktaları nelerdir

Evde parfüm hazırlamak sandığınız gibi zor değildir. Kendi zevk ve dokunuza uygun esansiyel yağları seçerek veya karıştırarak kendi özgün ve doğal kokunuzu hazırlayabilirsiniz. Sadece birkaç malzemeyi biraraya getirerek basit bir uygulama ile çok para harcamadan güzel , hoş, sağlıklı bir kokuya sahip olmak istemez misiniz? Şimdi malzemeleri not alın ve hazırlıklara hemen başlayın…

Bitkisel sabit yağ nelerdir ? Esansiyel yağlarla nasıl kullanılır.

Sabit yağlar kısaca bitkilerden üretilen yağlardır.Fındık, yemiş, meyve çekirdekleri damıtılarak ,soğuk sıkım yapılarak  veya preslenerek  üretilmektedir. Esansiyel yağlar (uçucu yağlar ) tek başına kullanılmamalı .Çok yoğun ve konsantre oldukları için  sabit yağların içinde , suyla seyreltilerek kullanılması gerekir.Ev yapımı aromaterapi karışımı  hazırlamada ve parfüm yapımında , bitkisel sabit yağlar ve sulandırılmış esansiyel yağlar temel olarak kullanılır. Ev yapımı doğal parfümün ana malzemesi olan bitki  yağlarının (esansiyel yağlar) kullanımı aynı zamanda ruhsal durumunuzu olumlu etkiliyecektir.

Bitkisel sabit yağlardan bazıları;

Piyasada birbirinden farklı 50 den fazla sabit yağlar bulunmaktadır. Ancak ev yapımı parfüm yada aromaterapi karışımı hazırlayacaksak  bitkisel sabit yağların içinden 5 tanesi tavsiye edilmektedir.

JOJOBA YAĞI,

Jojoba yağı ;ev yapımı parfümde  önerilen bir yağdır.Cildi nemlendirir , herhangi bir yağlı etki bırakmadan hızla emilir. Jojoba yağı renksiz ve kokusuzdur.

Kuru bir iklimde büyüyen jojoba  ağacının ağırlığının %60 ‘ı yağdır. Yağ en iyi soğuk sıkım yöntemi ile elde edilir.

Jojoba yağının bir çok kullanım alanı vardır; nemlendirmede ,saçların uzaması ve güçlenmesinde , kepeklenmede ,saç derisi bakımında, sivilce, çizik ve yıpranmış ciltlerde , iltihaplı egzemayı gidermede  etkilidir.

Esansiyel (uçucu) yağ ile karıştırılan jojoba yağı  ve yapımı parfümde en mükemmelidir diyebiliriz. Küçük bir dokunuşla  güzel bir parfüm  etkisi verecektir.

KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞI

Kayısı çekirdeği yağı; ev yapımı parfüm ve aromaterapi karışımı için  çok etkili yağlardandır. Kayısı çekirdeğinin soğuk preslenmesi ile elde edilmektedir.  Kayısı çekirdeği yağı ince bir dokudur ve yağ etkisi bırakmadan hızla emilir. Renksiz ve kokusuz değildir. Hafif bir kokusu vardır. Açık sarı renktedir. Açık renkli giysilerde leke bırakabilir.

 

 İngilterede 1600'lü yıllardan beri çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Vücudun gereksinimi olan temel yağ asitlerinden Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 içerir. 

 

Kayısı çekirdeği yağının kullanım alanlarından bazıları ; Kayısı çekirdeği yağı A ve E vitamini bakımından zengindir, bu sayede cildi nemlendirip doğal bir parlaklık ve canlılık kazanmasına yardımcı olur.Cildi nemlendirir.Hücre yeniler.

BADEM YAĞI;

Badem yağı bir diğer ev yapımı parfüm ve aromaterapi karışımı için ideal yağlardandır. Badem yağı E vitamini, D vitamini, kalsiyum ve magnezyum minerallerini içerir.

 

Badem  yağının kullanım alanlarından bazıları; yaşlanma belirtilerini geçiktirir ve cilde parlaklık verir.Kuru ve çatlak ciltleri canlandırır ve nemlendirir. Cilt kuruluklarını giderir. Çatlamış kuru dudaklar için iyi bir nemlendiricidir.

AVOKADO YAĞI;

Avokado yağı bir diğer önemli ev yapımı parfüm  tarifinde kullanılan yağdır. Tarçın ve kafur ağacını da içine alan defnegiller familyasına ait bir ağaç ve bu ağacın meyvesidir. Potasyum, B vitamini, E vitamini ve K vitamini bakımından zengindir.

Avokado yağının kullanım alanlarından bazıları ;Cilt nemlendirici ve yumuşatıcı, kas gevşetici ve selülit gidermeye yardımcı olur.  Ezgemalı cilde etkilidir.

 

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI;

Hindistan cevizi yağı etkili ev yapımı parfüm içeriklerinden bir diğeridir.Vitamin E bakımından zengindir. İçeriğinde yağ asidi bulunur. Bundan dolayı cilt, saç ve tırnak bakımında çok etkilidir.

Anti-bakteriyel ve anti –mantar  özellikleri vardır.

 

Tropikal bölgelerde yetişen meyvenin tohumları tıpta kullanılmaktadır. Aromatik kokusu vardır. Tatlı ve pastalarda da kullanılmaktadır.

Hindistan yağının kullanım alanlarından bazıları ; Fiziksel yorgunluğu gidermede etkilidir.Saç dökülmesini engelleyici etkileri vardır.

Yukarda Ev yapımında kullanılacak Bitkisel Sabit yağları  tanıdıktan sonra , pratik  parfüm tarifini görelim;

Öncelikle kendiniz için uygun yukardaki 5 sabit yağdan birini seçin ve  bunu  mis kokulu lavanta ve vanilya  kokusu ile birleştirin.

Malzemeler ;

  • 30 ml sabit yağ ( yukardaki  5 yağdan herhangi biri) , damıtılmış su veya alkol
  • 10 damla lavanta esansiyel yağı
  • 5 damla vanilya esansiyel yağı

Hazırlanışı; karışımı koyu renk bir  cam şişeye koyup çalkalayın ,1 yada 2 gün güneş görmeyen bir yerde dinlenmeye bırakın Püskürterek kullanın ve kullanmadan önce çalkalayınız.

 Ev yapımı parfüm yaparken Sabit yağlar içinde kullanacağınız  esansiyel yağların miktarları ne kadar  nasıl olmalı ?

Minimum-Maksimum                            

Esansiyel yağ                                                       Sabit Yağ Miktarı

2-5 damla                                                             1 tatlı kaşığı  için (5 ml)

6-15 damla                                                           1 yemek kaşığı için (15 ml)

 

Farklı Tarifler Deneyin..

 

**Gördüğünüz gibi bitkisel sabit yağların cilt nemlendirmesinden, egzema gidermeye kadar bir çok faydası bulunuyor.Bir çoğu cildi canlandırmakya ve nemlendirmeye yardımcı vitamin ve mineral içermektedir. Unutmayın ki ev yapımı parfümde bitklisel sabit yağları damıtılmış  su veya alkol ile hazırlamalısınız.

Esansiyel yağ olarak  portakal çiçeği yağı, yasemin yağı, sandal ağaçı yağı, limon yağı, bergamot yağı, gül yağını kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

2 Yorum

  1. ayse yılmaz

    Cok pratik bilgi tesekkurler

  2. ayse yılmaz

    Cok pratik bilgi tesekkurler

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*