Bitki çayı nasıl demlenir?| Faydaları nelerdir?

Şifalı çaylar Doğadaki hemen hemen tüm meyvelerin ve bitkilerin özünden şifalı çaylar yapılabilmektedir. Herbiri kendi içinde özel ve eşsiz faydaları olan şifalı çaylar tarih boyunca lokman hekimliği çatısı altında insanoğlunun yaşamında hep var olmuştur.Şifalı bitki ve otların hastalığa yakalanmadan önce tedbir olarak kullanılmasını tavsiye eden uzmanlar; ‘’Bitkilerin hastalığa yakalanmadan önce önlem olarak kullanılmaya başlanmasının, basit hastalıklar için şifalı çaylar kullanılabileceğini ,Ciddi hastalıklarda da doktorun verdiği tedaviye paralel olarak bitkilerden ve şifalı çaylar dan yararlanılabilineceğini ‘’ belirtmektedirler.

 Bitki çayı çeşitleri ve kullanım alanları    

Doğadaki bir çok bitkiden şifalı çaylar  elde edildiğini belirten uzmanlarımız , şifalı çaylar   hazırlanırken aşağıdaki konulara ayrıca  dikkat çekmektedirler;

  • Taze kaynamış klorsuz su kullanmak,
  • Su kaynadıktan sonra bir iki dakika demlenmeye bırakmak,
  • Porselen bir demlik  içine 1 tatlı kaşığı kuru veya bir avuç taze bitki ve otu koyarak  dörtte bir miktarda  beklettiğiniz suyu kullanmak ,
  • Şifalı çayın demlenmesi için 2-5 dakika bekletmektir.

Kök bitkilerden çay yapılacağı zaman (zencefil, havlıcan gibi) aynı miktarda su ve bitkiyi birlikte cezveye koyup kaynatma yoluyla çayınızı yapabilirsiniz. Bitkiler suyun sıcaklığıyla etkilemeye girerken tüm vitamin ve mineralleri ortaya çıkarır, aynı zamanda eşsiz aroma ve rahiyaları ilede benzersiz bir huzur verirler.

Bitkilerden elde edilen bazı  şifalı çaylar   ve bunların  faydalarını  sizlerle paylaşıyoruz.

ADAÇAYI;   Gaz söktürücü,Kramp çözücü,antiseptik,terlemeyi azaltıcı,deriyi ve mukozayı sıkılaştırıcı/sağlamlaştırıcı etkileri vardır.

                     Kullanım alanları; Hastalık sonrası güçlüksüzlük hallerinde, dişeti ,boğaz,bademcik iltihaplarında çalkalama ve gargara şeklinde, Mideyi rahatlatmada.

AYRIKOTU; Mukoza koruyucu, antiseptik,bronşları rahatlatıcı, kan temizleyici etkileri vardır.

                     Kullanım alanları; Bronşiyel hastalıklar, metobalizma problemleri, romatizma ve gut hastalıklarında, idrar yolları iltihabında.

BİBERİYE;   Gaz söktürücü,kramp çözücü, antidepressif, antiseptik, deriyi uyarıcı ve aromatik etkileri vardır.

                      Kullanım alanları; Kan dolaşımı ve sinir sistemini uyarmada, sindirim sorunlarında, mide ve bağırsaklarda oluşan gazları sökmede.

VANPERÇEMİ; Terletici, idrar söktürücü,kan basıncını düşürücü, antiseptik, adet kanamalarını dengeleyici,menopoz sıkıntıları giderici ,kan yaptırıcı, kan temizleyici, sindirimi destekleyici etkileri vardır.

                       Kullanım alanları ; Sindirim sisteminde görünen rahatsızlıklarda, kadınların adet dönemlerinde ağrılara karşı,tüm menopoz rahatsızlıklarında.

ÇUHAÇİÇEĞİ; Yatıştırıcı,kramp çözücü,sinir sistemi ve kalbi güçlendirici, öksürük dindirici, balgam sökücü, migren ve sinir ağrılarını dindirici, uyku getirici etkileri vardır.

                       Kullanım alanları; Gevşetici ve yatıştırıcı özelliği ile strese karşı ,bronşite, soğuk algınlığına, nöbet titremesine, öksürüğe kaşı, romatizma ve gut hastalığına karşı.

EBEGÜMECİ; Mukoza koruyucu, iltihap önleyici, balgam söktürücü etkileri vardır.

                       Kullanım alanları; Kabızlığa karşı, iltihaplı veya tahriş olmuş mukoza tedavisinde, üst solunum yolu iltihabı, bronşit ve ses kısıklığına karşı.

ELMA ÇAYI;  Soğuk algınlığı önleyici, solunum yolu rahatlatıcı, yatıştırıcı, kolesterolü düşürücü, hazmı kolaylaştırır, mideyi rahatlatıcı etkileri vardır.

                       Kullanım alanları; Sindirim sistemi rahatsızlıklarında, solunum yolu rahatsızlıklarında, bulantı ve kusmayı gidermede.

IHLAMUR; Sinir sistemini güçlendirici, kramp çözücü, terletici, idrar söktürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici, hafif bir antibiyotik etkileri verir.

                       Kullanım alanları; Organizmanın savunma gücünü artırmada, ateşli soğuk algınlığı ve grip tedavisinde, terlemeyi başlatmakta.

ISIRGANOTU; Mukoza sağlamlaştırıcı,idrar söktürücü, güçlendirici,anti-alerjen, kan temzileyici, iltihap giderici etkileri vardır.

                       Kullanım alanları; İdrar arttırıcı, ödem çözücü, kan temizleyici, demir eksikliğini gidermede, kan yapmada  iltihap gidermede, kan dolaşımını ve                       organizmayı uyarmada, romatizma ve gut hastalıklarında.

SARI KANTARON ;İltihap giderici, yara iyileştirici, yatıştırıcı, antidepressif, kramp çözücü, ağrı kesici, antiseptik etkileri vardır.

                       Kullanım alanları; Virütik hastalıkların tedavisinde, sinirsel hastalıklara karşı, korku, gerginlik, uykusuzluk ve depresyona  karşı, dudak uçuğu, zona, bel ve sırt ağrılarında, karaciğer ve safra kesesi güçlendirmede.

KEKİK; Gaz söktürücü, antiseptik,kramp çözücü, balgam söktürücü etkileri vardır.

                       Kullanım alanları; Akciğer ve bronşlar; mide ve bağırsaklarda, kramp çözücü, dezenfekte etme, öksürük ve üst solunum yolları iltihaplarında , adet ağrıları ve karmplarda.

KUŞBURNU; Besleyici ve güçlendirici, hafif müsil, bağışıklık sistemini güçlendirici,soğuk algınlığı ve yüksek ateş etkileri vardır.

                        Kullanım alanları;  Enfeksiyon ve soğuk algınlığına karşı bedenin savunma sistemini güçlendirmede.Genel güçsüzlüklere ve yorgunluklara karşı,Böbrek ve mesena rahatsızlıklarında.

LAVANTA; Yatıştırıcı, kramp çözücü, şişkinlik giderici, antidepressif, kan dolaşımını uyarıcı, antiseptik, antibakteriyel etkileri vardır.

                        Kullanım alanları; Uykusuzluğu gidermede, uykuya dalmayı  kolaylaştırmada rahatllık vermede, sakinleştermede ,merkezi sinir sistemine olumlu etkilerinde.

PELİNOTU; Güçlendirici, gaz söktürücü, safra salgılarını artırıcı, iltihap giderici,hafif antidepressif ,kurt düşürücü etkileri vardır.

                        Kullanım alanları; İştah açmada, sinidirim zorluklarında,safrakesesi rahatsızlıklarında.

REZENE; Gaz söktürücü,kramp çözücü,uyarıcı, anne sütünü artırıcı,balgam sökücü, mide krampları giderici etkileri vardır.

                        Kullanım alanları; Bebek ve küçük çocukları yatıştırıcı ve mide şişkinliklerini giderici, sindirim sistemi kramplarını çözücü , baş ağrılarını dindirici.

YEŞİL ÇAY; Kan şekerini ayarlacı ,antibakteriyel ,tansiyonu dengeleyici, kilo verdirici, zindelik verici etkileri vardır.

                        Kullanım alanları; İçeriğindeki kateşinler sayesinde kanser riskini azaltabilir, bakterileri öldürmede, Ağız kokusunu önlemede. Yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldırmada. Stresi azaltmada ,Yaşlanmayı geciktirmede.

ZENCEFİL; Uyarıcı, gaz söktürücü, terletici, antiseptik etkileri vardır.

                        Kullanım alanları; Mide bulantısı, şişkinlik ve kolik gibi sindirim problemlerine karşı, yolculuk kusmalarına karşı, öksürük grip ve soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu rahatsızlıklarını ısıtmada ve yatıştırmada.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*