Balın gerçek mi sahte mi olduğunu anlayabilirsiniz.

Evinizde balın gerçek mi sahte mi olduğunu pratik yöntemlerle test edebilirsiniz, böylelikle bal alırken daha bilinçli alışveriş yaparak sağlığınızı tehlikeye atmadan balın şifasından yararlanmış olabilirsiniz. Evinizde bal testi nasıl yapılır bunun yollarını bu yazımızda bulabilirsiniz

Bal bildiğiniz gibi tam bir şifa deposu doğanın bize en büyük nimetlerinden biridir. Sadece mutfağımızda değil cilt, saç ve bir çok rahatsızlığımıza önemli katkı ve faydaları olduğu yadsınamaz. Peki  bal alırken nelere dikkat etmeliyiz , gerçek balı bu kadar çeşidin içinden nasıl ayırt edebiliriz. Bu soruyu hepimiz soruyor ve uzmanların bu konuda görüşlerine başvuruyoruz.

''Gerçek ve saf bal yoğundur kavanozun içinde sağa sola hareket etmez. Hatta kristalleşmiş ise  o balın gerçek ve saf olduğundan emin olabilirsiniz.''

İşte evde kendinizin  pratik yollarla  balın gerçek mi sahte mi olduğunu test edebileceğiniz birkaç yöntem. Aklınızda daima bulunması  gereken konu sahte bal su ve sentetik şeker katılarak insan eliyle yapılır gerçek bal ise kalın yoğun doğal şeker ile konsantre olduğudur.

1. ALTIGEN ŞEKİL TESTİ

Doğa  şaşırtıcıdır. Bir miktar balı beyaz yuvarlak bir tabağın içine koyun.Balın üzerine birkaç damla su ilave edin ve tabağı dairesel hareketlerle çalkalayın. Bir süre bekleyin  gerçek bal  petek gib altıgen şekli almaya başlayacaktır.

 

2. BUZDOLABI TESTİ

Tamamen insan eliyle suni şekerle yapılan sahte bal buzdolabına konulduğunda sertleşir. .Saf bal sertleşmez hata buzdolabından çıkınca bile kaşıkla kolayca alınabilir. Üstelik Saf ve gerçek balın buzdolabında tutulmasına gerek  yoktur.

 

3. PARMAK TESTİ

Bir miktar balı parmağınıza dökün bal  etrafa yayılıyor ve dağılıyorsa bu gerçek bal değildir. Gerçek ve saf bal parmağınızda bozulmadan duracaktır.

 

4. SU TESTİ

Bir  cam bardağa biraz su dökün ve içine bir çorba kaşığı bal ekleyin  ve eriyip erimediğini ya da dipe çöküp çökmediğini gözlemleyin.  Eğer  çözülmeden dibe batıyorsa elinizdeki  gerçek baldır. Sahte bal anında  suda çözülüp  dağılacaktır.

 

5. ATEŞ TESTİ

Saf bal yanıcıdır. Bir miktar bala bir kibrit  yakıp yaklaştırdığınızda kibritin sönmediğini ve balın içinde aydınlandığını gördüğünüzde bu gerçek baldır. Sahte balın içinde su olduğu için bu işlemi gerçekleştiremezsiniz.

 

 

2 Yorum

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*