Aşure tarifi |Aşure malzemeleri nelerdir?| Aşurenin püf noktaları

Aşure ;Müslümanlar tarafından bereket getirdiğine inanılan Aşure günü olan Muharrem ayının 10. Gününe yapılan bir tatlıdır. Birlik, beraberlik,paylaşmak, bolluk ve bereketin simgesi olan aşure; aynı zamanda zengin içeriğ ile sağlıklı, doyurucu ve tatlı ihtiyacını karşılayan bir besindir.

Aşure tarifini, Aşure için gerekli malzemeleri, Aşure hazırlarken püf noktalarının  neler olduğunu  yazımızda sizler için derledik. 


Aşure yapımının püf noktaları nelerdir? 

Lezzetli ve tam kıvamlı  aşure tarifi yapmanın en önemli püf noktası  aşure malzemelerin iyice pişmesi ve aromalarının birbirine karışmasından geçer.Her bir malzemenin karışıma konulma zamanı vardır.
Kullanacağınız tencere mutlaka geç ısınan, ağzı geniş ve yayvan olmalıdır. Aşureye katılacak malzemelerin bir gece önceden suya konularak bekletilmesi gerekmektedir. Bu sayede aşure kıvamlı olur.
Kuru meyveleride suda bekletirsek aşurenin kararmasını engellemiş oluruz.

Aşure malzemelerini  hazırlamak biraz zaman alsada,  pişirme süresi ortalama 2 saat civarındadır.Aşurenin suyu yoğun, muhallebi kıvamlı ve rengi hafif koyulaşınca aşurenin pişirilmesi tamamlanmış demektir.

 

Aşure malzemeleri nelerdir?


3 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı Badem
1 su bardağı fındık
1 su bardağı kuru kayısı
1 su bardağı kuru üzüm
1 paket kuş üzümü
2 adet elma
1 adet portakal
15 adet kuru incir
3 su bardağı şeker  (isteğinize göre azaltabilir, çoğaltabilirsiniz) 
2 adet kabuklu tarçın
3 adet karanfil 
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı çörek otu 
5 su bardağı sıcak su

Üzeri için;
nar 
toz tarçın
fındık

Aşure tarifi için yapılacak ön hazırlık , 

Akşamdan buğdayı iyice yıkadıktan sonra  üzerini geçecek  şekilde suya koyun. Aynı şekilde bir kaba fasulye ve nohutu üzerine su geçecek şekilde suya koyun.
Kuru meyveleri suda bekleterek kara suyunun  çıkmasını sağlayın.
Kur yemişlerden badem ve fındık suda bekleyerek yumuşamasını sağlayalım . 

Ertesi gün buğdaya  sıcak su koyarak orta ateşte kaynatın suyu azaldıkça sıcak su ilave edebilirsiniz.Yaklaşık 15 dk kaynamış olsun.Çok pişmemiş olmalı. Ayrı yerde nohut ve fasulyeyide orta ateşte haşlayın.


Aşurenin yapılışı 
Haşlanmış buğdaya sıcak su ilave ederek kaynamaya bırakın,  1 bardak süt ilave edin ,sonrasında sırayla haşlanmış nohutu ve fasulyeyi  ekleyin. 
Portakal kabuğu rendesini ve  kuş üzümünü ilave edip karıştırın, sonrasında  küp küp kestiğimiz elma dilimlerini ve 
güzel aromatik koku  vermesi için  3,4 karanfili ilave ediyoruz.
 Kuru üzüm, kuru kayısı ve inciri  küçük parçalarda kesip ilave edelim.5dk daha kattığımız tüm malzemeleri 
karıştırarak kaynatalım. ( suyunu çektikçe sıcak su ilav edebiliyoruz) Sıra kuru yemişlere geldi. Yumuşamış Bademi fındık ile birlikte karışıma ilave edelim. Tüm lezetlerin özleşmesi için orta ateşte karıştırarak kaynatmaya devam edelim.Kabuk tarçını ve çörek otunu da sırayla ekleyelim. 
En son şekeri yavaş yavaş ilave edip  kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar yaklaşık 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım. Sıcak olarak servis kaselerine alın ve üzerlerini süsleyin. 
Afiyet olsun 

 

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*