4 Soruda Sedef hastalığı

Derimizi oluşturan hücreler 2 haftada bir yenilenir. Her gün milyonlarca hücre ömrünü tamamlar ve dökülür. Sedef hastalığında bu mekanizmanın bozulduğunu görürüz.

SORU 1 : SEDEF NASIL OLUŞUR : Derimizi oluşturan hücreler 2 haftada bir yenilenir. Hergün milyonlarca hücre ömrünü tamamlar ve dökülür. Sedef hastalığında bu mekanizmanın bozulduğunu görürüz. Eski hücreler dökülmeden yeni hücreler meydana gelir. Çok hızlı değişen deri yapısı sayesinde altta kalan deriler pul pul dökülmeye başlar. Sedef Lezyonu meydana gelir. Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.

SORU 2 : NASIL TEDAVİ EDİLİR : Sedef hastalığı genellikle tedaviye cevap verebilen bir hastalıktır. Her hasta tipi için farklı tedavi yöntemleri vardır. En sık kullanılan metod topikal stereoidler yani kortizonlu pomatlardır. Bunun dışında Ultraviyole A ve B ışınları ve özellikle son yıllarda dar bant UVB tedavisi ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Lezyonlar yaygınsa topikal tedavi yerine sistematik tedavi düşünülmelidir. Sistemik yolla İmmünosupresifler, iğne ve hap şeklinde kullanılmaktadır. Biyolojik ajanlarda yeni yeni kullanılmaya başlanmıştır.

SORU 3 : HASTALAR HANGİ PERİYOTLARLA TAKİP EDİLMELİDİR :  Bu durum hastalığın şiddetine göre değişir. Topikal tedavi sonrasında kısa sürede iyileşen hastalar remisyona girdikten sonra sadece yeni lezyon oluştuğunda dermatoloğa başvurabilirler. Hasta sistemik tedavi alıyorsa haftada bir kontrol edilmelidir. Bu kontorllerde sistemik ilaçların yan etkileride kan tahlilleri ile kontrol edilir.

SORU 4 : TEDAVİDE KULLANILAN İLAÇLARIN ÖZELLİĞİ NEDİR : Bu hastalıkta kullanılan ilaçlar bağışıklık sistemini baskılayıcı özelliktedir. Deri yenilenmesini sağlayan hücre yapma mekanizmasını vücutta bağışıklık sistemi kontrol etmektedir. Bu sistem bozulduğu için bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar kullanılmaktadır.

Uz.Dr.Sema KARAOĞLU

Dermatolog

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*